Factoringmaatschappij

Factoringmaatschappij & factoring bedrijven: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Factoring is een financiële tool die ondernemingen helpt om hun cashflow te verbeteren. Het is een manier om korte termijn schulden te beheren en de kasstroom te verbeteren door een deel van de openstaande rekeningen te verkopen aan een factoringbedrijf. Een factoringbedrijf biedt een uitgebreide reeks van financiële services aan ondernemingen, waaronder financieel risicobeheer, kredietbeheer en administratieve ondersteuning. Het kan een waardevolle partner zijn voor ondernemingen, door hen te helpen bij het verkrijgen van investeringen en het verlagen van kosten. Bij factoring bieden factoringbedrijven een korte termijn krediet aan klanten, waarbij ze een deel van de openstaande rekeningen van de klant kopen en direct betalen. Dit vermindert de kosten voor de klant en vermindert het risico voor de factoringmaatschappij. Factoringbedrijven kunnen ook waardevolle diensten bieden voor ondernemingen, zoals kredietonderzoek, kredietbeheer, kredietverzekering en de invoering van systemen voor financiële controle. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij het voorbereiden van financiële verklaringen, zoals jaarrekeningen en balansen. Ze kunnen ook advies geven over financiële zaken, zoals het beheer van investeringen en het verhogen van de kapitaalstructuur. In het kort helpen factoringbedrijven ondernemingen bij het beheren van hun kasstroom, verminderen ze de kosten en verminderen ze de risico’s. Door deze financiële instrumenten kunnen ondernemingen hun kasstroom verbeteren, investeringen doen en kosten verlagen.

Helpt een factoringmaatschappij echt? We zetten de voordelen op een rij

Factoring is een effectieve manier voor ondernemers om hun cashflow te verbeteren. Dit komt omdat factoring hun bedrijf in staat stelt om de gelden van hun debiteuren vroegtijdig en direct te ontvangen. Ondernemers kunnen ook hun kredietlimiet vergroten door factoring, wat betekent dat ze meer klanten kunnen bedienen en hun bedrijf kunnen uitbreiden. Factoring biedt ook een verhoogde bescherming tegen de betalingsrisico’s van klanten. De factoringmaatschappij neemt de betalingsrisico’s voor hun rekening en neemt die verantwoordelijkheid van de ondernemer over. Dit betekent dat de ondernemer zich kan richten op andere belangrijke aspecten van hun bedrijf, in plaats van zich zorgen te maken over incasso. Met factoring hebben ondernemers de mogelijkheid om hun kredietlimiet te vergroten en hun kasstroom te verbeteren, wat betekent dat ze in staat zijn om hun bedrijf uit te breiden en meer klanten te bedienen. Daarnaast biedt factoring ook een verhoogde bescherming tegen betalingsrisico’s. We zetten een aantal voordelen op een rij:

  1. Snellere betalingen: Factoring maakt het mogelijk om betalingen sneller te ontvangen, waardoor er meer werkkapitaal voor de onderneming beschikbaar is.
  2. Kredietrisico’s verminderen: Factoring vermindert het kredietrisico voor de onderneming, omdat de factor de rekeningen achter de debiteur beveiligt.
  3. Verminderen administratieve kosten: Factoring vermindert administratieve kosten, omdat er geen kredietcontroles meer nodig zijn en er geen wachtrijen meer zijn voor het verzamelen van betalingen.
  4. Verminderen werkdruk: Factoring vermindert de werkdruk voor de onderneming, omdat de factoringmaatschappij verantwoordelijk is voor het verzamelen van betalingen en het beheren van debiteuren.
  5. Groei van het bedrijf: Factoring biedt ondernemingen de mogelijkheid om te groeien door meer werkkapitaal beschikbaar te stellen om te investeren in hun bedrijf. Dit zal zorgen voor meer omzet.

Traditionele factoring en American factoring bij factoringbedrijven

American Factoring en Traditionele Factoring zijn twee verschillende manieren om factoring te gebruiken. American Factoring is een financiële oplossing waarbij een factoringmaatschappij een bedrijf geld leent op basis van hun openstaande factuur. Dit is een manier om de liquiditeit van een bedrijf te vergroten en de kasstroom te verbeteren. Het bedrijf krijgt geld als voorschot op zijn openstaande rekeningen, waardoor het bedrijf meer geld heeft om te investeren in de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Traditionele factoring is, zoals de naam al zegt, een oudere vorm van factoring en is gebaseerd op het verkopen van een bedrijf zijn onbetaalde facturen aan een factoring bedrijf voor een percentage van de waarde ervan. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf direct en neemt de verantwoordelijkheid voor de collectie van de rekeningen. Dit is een goede manier om de kasstroom te verbeteren, maar de kosten voor deze dienst kunnen hoog zijn. Daarom wordt het meer gebruikt door bedrijven die een consistente omzet hebben.

Voor wie is welke vorm geschikt?

American factoring is over het algemeen meer geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers, terwijl traditionele factoring vaker wordt gebruikt door de wat grotere bedrijven. Het verschil tussen de twee zit vooral in de soorten contracten, het debiteurenbeheer en kredietrisico. De basis blijft wel hetzelfde, een factoringbureau neemt de facturen over. Omdat elke situatie uniek is, is het belangrijk om de beste oplossing te vinden die past bij de behoeften van uw bedrijf. FactoringPortal.be kan hierin ondersteuning bieden aan uw bedrijf. En wat kost factoring precies? De kosten van factoring hangen van de gekozen methode af:

  • American style-factoring: 1,8 tot 5 procent van de omzet (verkoop facturen inclusief rente)
  • Traditionele factoring: 0,1 tot 3 procent van de omzet (verpanding facturen exclusief rente)

Openstaande facturen en debiteurenfinanciering

Een factoringmaatschappij kan facturatie overnemen van debiteuren. Zo wordt het debiteurenrisico minder en wordt een openstaande factuur meteen betaalt aan uw bedrijf. Wat is reverse factoring precies? Reverse factoring is een bedrijfskrediet dat bedrijven helpt om hun openstaande facturen sneller te innen. Het is een financiële oplossing die bedrijven helpt om hun werkkapitaal te verbeteren. Het is een vorm van financiering die kleine en middelgrote ondernemingen kunnen gebruiken om de betaling van hun openstaande facturen te versnellen en zo hun cashflow te verbeteren. Reverse factoring vermindert de druk op bedrijven om hun openstaande facturen snel te betalen, waardoor ze meer tijd hebben om hun bedrijf te ontwikkelen en te laten groeien. Het biedt ook meer financiële flexibiliteit, omdat bedrijven hun facturen kunnen blijven betalen, zelfs als ze nog niet betaald hebben gekregen. Dit betekent dat bedrijven meer tijd hebben om hun bedrijf te laten groeien en hun financiële doelen te bereiken. Benieuwd of reverse factoring geschikt is voor uw bedrijf? Contact FactorPortal.be voor meer informatie.

Gratis & vrijblijvend offertes vergelijken
secure sft SSL

Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid.

Bekend van o.a.:
DiTij Logo Elsevier Logo FD Logo Sprout Logo
Nu alleen via deze site TIJDELIJK gratis White Paper:

8 essentiële Factoring

Do’s & Don’ts
Lees meer