Wat is factoring

Factoring is het financieren van facturen. Het is een moderne manier van financieren. Vastgoed financiert u bij de bank, machines en auto’s least u bij de leasemaatschappij en voor het financieren van uw ‘werkkapitaal’ (debiteuren, voorraden, inkopen) kunt u terecht bij een factormaatschappij. Wij zijn aangesloten bij ruim 20 factoringmaatschappijen in Nederland. Hierdoor kunnen wij een gedegen keuze maken en de beste factoringmaatschappij voor u zoeken. Kijkt u ook op onze factoring homepage voor meer informatie.

Hoe werkt het factoring?

Je hebt verschillende vormen maar de basis is hetzelfde. De factormaatschappij bevoorschot uw facturen. U stuurt de facturen naar de factormaatschappij en u beschikt direct over een percentage (doorgaans tussen de 60- en 90%) van het uitstaande bedrag. De factormaatschappij kan het debiteurenbeheer en eventueel ook het risico op non-betaling overnemen. Hierdoor hoeft u niet te wachten op onbetaalde facturen en kan uw bedrijf sneller groeien.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van factoring?

Het grote voordeel van factoring is dat u over meer liquide middelen gaat beschikken. Hierdoor kunt u sneller kunt groeien, investeren of uw leveranciers sneller kan betalen. De factormaatschappij maakt uw facturen ‘contant’. Een factormaatschappij financiert een factuur veel hoger vaak tot wel 90%. Dit is gemiddeld 30% hoger dan bij een bank. Daarbij zijn factoringmaatschappijen coulanter qua betalingsrekening. Zo kan er tot wel 90 dagen na de vervaldatum betaald worden.

Een factormaatschappij groeit automatisch met het bedrijf mee. U hoeft niet iedere keer naar de kredietcommissie van een bank als u meer geld nodig heeft.

Daarnaast is het een groot voordeel dat u zich op het ondernemen kan concentreren en alle rompslomp van debiteurenbeheer, incasso etc uit handen geeft.

Wat zijn de belangrijkste nadelen van factoring?

Het belangrijkste nadeel van factoring is dat u los van rente ook een factorfee moet betalen. Dit is of een vast bedrag per factuur (bijvoorbeeld 10 euro) of een fixed fee (bijvoorbeeld 20.000 euro per jaar) of een percentage over de omzet (vaak tussen de 0,1 en 1%). Het kan ook een combinatie hiervan zijn. Bij American Style factoring (verkoop van facturen) betaalt u geen rente, slechts een percentage van de omzet (variërend van ca. 4 tot 8%). Overigens zijn de kosten voor factoring vergeleken met 10 of 20 jaar geleden jaren behoorlijk gedaald.

Bij American Style factoring (het verkopen van facturen) betaalt u geen rente, maar een percentage van de omzet (variërend van circa 4- tot 8%). De kosten van factoring zijn de afgelopen tientallen jaren sterk gedaald. Onze verwachting is dat deze trend blijft voortzetten.

Een ander mogelijk nadeel wat u kunt ervaren is de ‘handeling’ die erbij komt kijken. Afhankelijk van welke vorm van factoring u kiest, kan een factormaatschappij verlangen dat u een verpandingsclausule opneemt, uw voorraden worden geaudit en verpandingslijsten worden opgestuurd. De praktijk leert dat de meeste bedrijven hier (na 1 of 2 maanden) aan wennen. De klanttevredenheid bij factormaatschappijen is over het algemeen vrij hoog.

Wanneer gebruikmaken van Factoring?

Een factoringovereenkomst wordt doorgaans afgesloten door bedrijven die snel groeien. In die gevallen is er vaak veel behoefte aan liquiditeiten, om zo de groei te kunnen financieren. Over het algemeen zal een bank veel minder krediet kunnen en willen verstrekken. Factoring wordt ook vaak gebruikt bij MBO’s, MBI’s en bij een doorstart van een bedrijf.

Voor welk type bedrijven is het mogelijk een factoringovereenkomst te sluiten?

De volgende branches zijn met name geschikt voor factoring:

  • groothandels / importeurs
  • detachering / uitzendbureaus
  • drukkerijen / grafische industrie
  • kledingbedrijven / fashion
  • transport

Het belangrijkste criterium voor een factormaatschappij is de hardheid van een factuur. Met andere woorden: als uw bedrijf er morgen niet meer is, kan de factormaatschappij zonder veel problemen de openstaande facturen bij de debiteuren incasseren? Zodra er sprake is van servicecontracten, vooruit facturatie, deelbetalingen, G-rekeningen of projecten is financiering door factoring problematisch.

Welke branches zijn moeilijk te financieren ?

  • bouw-, en installatiebedrijven (veel deelbetalingen, vooruitfacturatie)
  • schoonmaakbedrijven (vooruitfacturatie, G-rekening problematiek)
  • software (service contracten)
  • detailhandel, horeca (consumenten)

Waar let een factormaatschappij nog meer op?

De juridische onderbouwing van een factuur is van groot belang. Ook dit heeft met de ‘hardheid’ van een factuur te maken. Onder meer uw Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden en factuur dienen aan bepaalde eisen te voldoen. In het E-paper worden daar adviezen over gegeven.

Daarnaast is een goede spreiding van de debiteuren belangrijk, dus hoe meer debiteuren, hoe beter. Financiering van buitenlandse debiteuren is bij sommige factormaatschappijen mogelijk, het dienen dan wel OESO-landen te zijn en kredietverzekerd. Tot slot, uw openstaande debiteurenlijst zal ook nauwkeurig bekeken en beoordeeld worden. De lijst zal daarbij beoordeeld worden op: Percentage veroudering, creditnota’s, en debiteuren die ook crediteur zijn.

Lees het E-paper om beter voorbereid te zijn en kans op financiering te vergroten.

Gratis & vrijblijvend offertes vergelijken
secure sft SSL

Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid.

Bekend van o.a.:
DiTij Logo Elsevier Logo FD Logo Sprout Logo
Nu alleen via deze site TIJDELIJK gratis White Paper:

8 essentiële Factoring

Do’s & Don’ts
Lees meer