Wat is factoring precies?

Wat is factoring eigenlijk?Factoring is het financieren van facturen op een moderne manier. Zo financiert u vastgoed financiert u bij de bank en machines en auto’s least u bij de leasemaatschappij. Voor het financieren van uw werkkapitaal (debiteuren, voorraden, inkopen) kunt u bij een factormaatschappij terecht. Maar hoe vind u de juiste factormaatschappij? Hier komt Factoring Portal goed van pas, want wij zijn aangesloten bij ruim 20 factormaatschappijen verspreid over het land. Hierdoor kunnen wij de beste factormaatschappij voor u zoeken.

Factoring, hoe werkt dat?

Nu we weten wat factoring is, wilt u waarschijnlijk ook weten hoe factoring werkt. Je hebt verschillende vormen factoring, maar de basis is hetzelfde. De factormaatschappij zal uw facturen voorschieten. U stuurt de facturen naar de factormaatschappij en u beschikt direct over een percentage (doorgaans tussen de 60- en 90%) van het uitstaande bedrag. De factormaatschappij kan het debiteurenbeheer en eventueel ook het risico op non-betaling overnemen. Hierdoor hoeft u niet te wachten op onbetaalde facturen en kan uw bedrijf sneller groeien. Kijkt u ook op onze factoring homepage voor meer informatie.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van factoring?

Factoring groeit de laatste tijd in populariteit, maar wat zijn nou precies de voordelen? Het grote voordeel van factoring is dat u over meer liquide middelen gaat beschikken. Hierdoor kunt u sneller kunt groeien, investeren of uw leveranciers sneller kan betalen. De factormaatschappij maakt uw facturen ‘contant’. Een factormaatschappij financiert een factuur veel hoger vaak tot wel 90%. Dit is gemiddeld 30% hoger dan bij een bank. Daarnaast zijn factormaatschappijen coulanter qua betalingsrekening. Zo kan er tot wel 90 dagen na de vervaldatum betaald worden.

Een factormaatschappij groeit automatisch met het bedrijf mee, waardoor u niet iedere keer naar de kredietcommissie van een bank hoeft als u meer geld nodig heeft.

Daarnaast is het een groot voordeel dat u zich weer kan focussen op datgene wat er echt toe doet: ondernemen! Alle rompslomp van debiteurenbeheer, incasso etc geeft u namelijk uit handen, wat u tijd scheelt. Zo word als ondernemer u flink wat zorgen ontnomen en houd u uw cashflow op gang.

Wat zijn de belangrijkste nadelen van factoring?

Het belangrijkste nadeel van factoring is dat u los van rente ook een factorfee moet betalen. Dit is of een vast bedrag per factuur (bijvoorbeeld 10 euro) of een fixed fee (bijvoorbeeld 20.000 euro per jaar) of een percentage over de omzet (vaak tussen de 0,1 en 1%). Het kan ook een combinatie hiervan zijn. Bij American Style factoring (verkoop van facturen) betaalt u geen rente, slechts een percentage van de omzet (variërend van ca. 4 tot 8%). Vergeleken met 10 of 20 jaar geleden is dat een stuk voordeliger.

Bij American Style factoring (het verkopen van facturen) betaalt u geen rente, maar een percentage van de omzet (variërend van circa 4- tot 8%). Dit is stukken minder dan in de afgelopen tientallen. Onze verwachting is dat deze trend blijft voortzetten.

Een ander mogelijk nadeel wat u kunt ervaren is de ‘handeling’ die erbij komt kijken. Afhankelijk van welke vorm van factoring u kiest, kan een factormaatschappij verlangen dat u een verpandingsclausule opneemt, uw voorraden worden geaudit en verpandingslijsten worden opgestuurd. De praktijk leert dat de meeste bedrijven hier (na 1 of 2 maanden) aan wennen. De klanttevredenheid bij factormaatschappijen is over het algemeen vrij hoog.

Wanneer gebruikmaken van Factoring?

Een factoringovereenkomst wordt doorgaans afgesloten door bedrijven die snel groeien. In die gevallen is er vaak veel behoefte aan liquiditeiten, om zo de groei te kunnen financieren. Over het algemeen zal een bank veel minder krediet kunnen en willen verstrekken. Factoring wordt ook vaak gebruikt bij MBO’s, MBI’s en bij een doorstart van een bedrijf.

Voor welk type bedrijven is het mogelijk een factoringovereenkomst te sluiten?

De volgende branches zijn met name geschikt voor factoring:

 • groothandels / importeurs
 • detachering / uitzendbureaus
 • drukkerijen / grafische industrie
 • kledingbedrijven / fashion
 • transport

Het belangrijkste criterium voor een factormaatschappij is de hardheid van een factuur. Met andere woorden: als uw bedrijf er morgen niet meer is, kan de factormaatschappij zonder veel problemen de openstaande facturen bij de debiteuren incasseren? Zodra er sprake is van servicecontracten, vooruit facturatie, deelbetalingen, G-rekeningen of projecten is financiering door factoring problematisch.

Welke branches zijn moeilijk te financieren ?

 • bouw-, en installatiebedrijven (veel deelbetalingen, vooruitfacturatie)
 • schoonmaakbedrijven (vooruitfacturatie, G-rekening problematiek)
 • software (service contracten)
 • detailhandel, horeca (consumenten)

Wat is voor een factormaatschappij belangrijk?

De juridische onderbouwing van een factuur is van groot belang. Ook dit heeft met de ‘hardheid’ van een factuur te maken. Onder meer uw Algemene Leverings- en Betalingsvoorwaarden en factuur dienen aan bepaalde eisen te voldoen. In het E-paper worden daar adviezen over gegeven.

Daarnaast is een goede spreiding van de debiteuren belangrijk, dus hoe meer debiteuren, hoe beter. Financiering van buitenlandse debiteuren is bij sommige factormaatschappijen mogelijk, het dienen dan wel OESO-landen te zijn en kredietverzekerd. Tot slot, uw openstaande debiteurenlijst zal ook nauwkeurig bekeken en beoordeeld worden. De lijst zal daarbij beoordeeld worden op: Percentage veroudering, creditnota’s, en debiteuren die ook crediteur zijn.

Wat is factoring en wat levert het een bedrijf op?

U heeft kunnen lezen dat factoring een uitstekende manier is om uw bedrijf te helpen. Het is een financiële tool waarmee u uw bedrijfskosten kunt dekken zonder uw cash flow te verminderen. Met factoring kunt u het geld dat uw klanten uw bedrijf schuldig zijn, direct omzetten in kapitaal dat u kunt gebruiken om uw bedrijfskosten te dekken. U hoeft niet te wachten tot uw klanten uw facturen betalen omdat u het geld direct kunt krijgen. Factoring biedt ook een betere verhouding tussen uw inkomsten en uitgaven, waardoor u meer marge krijgt. Bovendien biedt het u de mogelijkheid om uw bedrijf te laten groeien en tegelijkertijd een betere verhouding te hebben tussen uw inkomsten en uitgaven. Mocht u denken aan een alternatieve financieringsvorm en denkt u dat een factoring bedrijf een uitkomst kan bieden, wilt u eerst weten wat het kan opleveren voor uw bedrijf. Hieronder zetten we een aantal redenen op een rij:

 • Factoring is een relatief betaalbaar krediet, waardoor u kunt besparen. Dit heeft een positieve invloed op uw financiële situatie.
 • Snelle toegang tot liquiditeit: factoring biedt ondernemingen toegang tot geld binnen enkele dagen, in plaats van wachten op betaling van klanten.
 • Flexibiliteit: factoring is een flexibele manier om korte termijn financiering te verkrijgen.
 • Verhoogde klanttevredenheid: factoring stelt uw bedrijf in staat om klanten een langere betalingstermijn te bieden, waardoor uw klanten meer tevreden zullen zijn.
 • Verminderd debiteurenrisico: factoring biedt uw bedrijf bescherming tegen debiteurenrisico, omdat de factoringmaatschappij de factuur van uw klant betaalt.

Lees het E-paper om beter voorbereid te zijn en kans op financiering te vergroten.

Gratis & vrijblijvend offertes vergelijken
secure sft SSL

Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid.

Bekend van o.a.:
DiTij Logo Elsevier Logo FD Logo Sprout Logo
Nu alleen via deze site TIJDELIJK gratis White Paper:

8 essentiële Factoring

Do’s & Don’ts
Lees meer